Inredningstips: snygga fönster


I ett Sverige som på senare år blivit helt tokigt i inredning kan man inte hjälpa att känna att det som ofta brukar kallas husets ögon, det vill säga husets fönster, tråkigt nog blir åsidosatta.

Fönstrens betydelse för husets uttryck, både inifrån och utifrån, är väldigt stort. Bland annat inom den urgamla kinesiska konsten Feng shui bejakar tanken att fönster är husets ögon mot livet. Anhängarna menar att när man inte har någon klar inriktning i livet och man har svårt att se klart på sina problem så kan det hjälpa att tvätta hemmets fönster för att få nya insikter. Ändå lägger vi allt för ofta väldigt lite tid och eftertanke på inredningen i våra fönster.

Byt ut dina fönster

Vill man åstadkomma en riktigt stor förändring kan en idé vara att byta ut alla fönster helt. Nya fräscha fönsterkarmar gör stor skillnad och kan utgöra ett riktigt lyft för huset. För ett så pass stort ingrepp bör man naturligtvis anlita etablerade företag inom detta område. Att anlita kunniga hantverkare med lång erfarenhet gör ofta hela skillnaden vid ett sådant projekt. En trend som kommer starkt är att installera fönster med äldre utseende. Vackert spröjs och färgat glas börjar bli riktigt populärt igen. Läs mer om Aftonbladets analys av denna nya trend här.

Enkla knep

Ett enklare sätt att skapa vackra fönster är med hjälp av gardiner. De rätta gardinerna kan förändra intrycket och känslan i ett rum på ett oväntat sätt. Det kan ibland vara knepigt att veta vilken typ av gardiner man skall välja och det finns en uppsjö av olika valmöjligheter. Här tipsar inspirerande inredare om vad man bör ha i åtanke när man köper nya gardiner. Det avgörande är vilket rum som gardinerna skall placeras i, beroende på detta bör de ha olika egenskaper och utseenden. Att göra det rätt valet av tyg, färg och längd är viktigt och värt att lägga ned lite tid på då gardinerna kan göra en sådan stor skillnad i ett rum.