Innan vintern – en titt på taket

Snart dra vintern in över hela landet, och snön börjar dala i Norrland. Innan allting blir täckt av vitt är det bra att hinna med en besiktning och lägga upp en plan inför våren. Om du stöter på några större problem med husets utsida finns det fortfarande tid att fixa det. 

Rensa hängrännor

Majoriteten av alla höstlöv har snart lämnat träden och en del dalar alltid ned i hängrännorna. I de få veckor mellan senhöst och vinter ska du klättra upp på stegen och rensa rännorna från löv och skräp. Löven suger annars åt sig fukten från regnet och fukten i princip fräter på hängrännorna. I slutändan förkortar du livslängden på rännorna och slutligen rostar de sönder. Om rännorna är till åren och har tappat färg eller fått rostfläckar, borde du lösa detta snarast. Slipa bort rosten och använda rostskydd eller måla om dem för att de ska hålla längre.

Taket

Har du märkt att det droppar in på vinden? Har du ett tak som är över 30 år gammalt? Det kan vara dags att göra ett ryck och byta taket innan vintern stormar in. Det känns mycket tryggare att möta den värsta årstiden med ett nytt och framför allt tätt tak. Det lättaste att lägga som fungerar i nästan alla lutningar är takplåt. Det är också ett billigare alternativ än lertegel, beroende på hur exklusivt utseende du är ute efter förstås. Du kan få ett takplåt pris genom att skicka en offertförfrågan till ett företag, du behöver bara inkludera storlek och lutning på taket. Det som brukar ta tid är att byta underlagspappen eller duken samt lägga ny strö- och bärläkt. Det är rekommenderat att göra när du ändå byter ytskiktet, det är trots allt underlagspappen som är sista försvaret innan det snöar in.