Glöm inte belysningen

Det är lätt hänt att man spenderar mycket tid och pengar på att hitta de rätta möblerna och inredningsdetaljerna för hemmet. Men glömmer man sedan bort att också ordna den mest passande belysningen kommer slutresultatet aldrig bli så bra som man hoppats.

Rätt armatur

Precis som med möbler kan man hitta armaturer för alla möjliga stilar idag. Butiker som A-Ljus, som för övrigt även har en butik i Örnsköldsvik, har breda sortiment av olika typer av lampor och armaturer där man ökar sin chans att hitta något som passar in i den stil man valt att använda sig av. Genom att välja rätt armatur får man ett bättre helhetsintryck vare sig lampan är tänd eller släckt.

Fler ljuskällor

Det kan som ett väldigt bekvämt alternativ att sätta upp en tanklampa som belyser hela rummet och sedan vara nöjd med belysningen. Saken är dock den att detta nästan aldrig är det bästa alternativet. Beroende på storleken på rummet kan allt mellan tre till nio ljuskällor vara vad som faktiskt framhäver rummet och alla detaljerna på bästa sätt. Allmänbelysning är så klart viktigt, men detta behöver inte bara komma från en enda taklampa.

Varmt och kallt ljus

Lampor kommer med färgtemperaturer som anger om ett ljus är varmt eller kallt, något man mäter i Kelvin (K). En klassisk glödlampa är omkring 3 000 K medan ett stearinljus endast är omkring 1 000 K. Ju lägre Kelvin desto rödare och ju högre desto blåare. När de börjar komma upp kring 4 000 K brukar man säga att de blivit kalla. Varmt ljus är att föredra när man vill skapa lite mysigare stämning och kallt ljus är väldigt praktiskt när man behöver kunna tydligt se vad man håller på med och när man ska städa.