Ett personligt hem börjar med fasaden

När vi köper ett hem att bo i är det inte alltid man har råd att köpa det vackra drömhuset. En stram budget gör att vi sedan inte kan renovera allt på en och samma gång. Genom att tänka efter före kan du på sikt få ett personligt hus och ett välkomnande hem. Fasaden är husets ansikte utåt och att lägga lite pengar på den kommer att lyfta din bostad.

Innan du börjar renovera bör du tänka på hur du vill ha fasaden på lång sikt. Ska huset som byggts till och restaurerats under olika årtionden tillbaka till ursprungsskicket, såsom ett tidstypiskt funkishus? Eller ska fasaden fräschas upp? Vad som än är tanken, låt den följa med vid varje reparation.

Ett enkelt sätt att ge huset en personlig prägel är utsmyckningar på fasaden, ett konstverk av metall, fasaddekorationer eller fasadsiffror som finns i olika varianter och du hittar bland annat ett stort utbud på nätet. Vare sig huset är har puts, tegel eller trä som fasad så behöver husfasaden ses över, putsas, lagas eller målas. Ett tråkigt tegelhus kan bli som nytt igen. Kontakta en målarbutik för att se vilka färger som passar och är lämpliga att använda.

Takbyte är kostsamt men behöver göras var 20-40:e år beroende på om taket består av papp, takpanna eller plåt. Tänk lika mycket med hjärtat som med plånboken, för du kommer att få leva med ditt beslut mycket länge. Vid fönsterbyte gäller samma regel. Ska huset tillbaka till ursprungsritningen eller bli mer modernt? Se på helheten och funktionaliteten mer än bara på bara priset. En ny dörr ger fasaden ett ansiktslyft, samtidigt som de har blivit mer inbrottssäkra. När du ändå byter dörr fixa yttertrappan som annars kan ge ett glåmigt intryck. Det är dyrt att byta ut den, men det går att med enkla medel piffa upp trappan.