Att köpa bostadsrätt

För många så brukar det allra första bostadsköpet vara i form av en bostadsrätt. Även om ett sådant köp inte är riktigt lika komplicerat som ett köp av en fristående fastighet så finns det en hel del man behöver tänka på. Nedan går vi igenom några av de vanligaste frågeställningarna och de saker som man absolut inte får glömma.

Finansiering

Det absolut första man behöver se över är finansieringen av sin bostad. Kan man betala kontant är självklart det bra men för de allra flesta så krävs det att man tar ett bolån. Ett första steg innan man börjar titta på lägenheter är att gå till sin bank för att skaffa ett lånelöfte. Ett lånelöfte är precis som det låter ett löfte från banken på hur mycket du får låna. På så sätt vet du hur långt du kan gå i en eventuell budgivning.

Undersökningsplikt

Som köpare har man själv ansvar för att kontrollera vilket skick en lägenhet är i. Man kan inte häva ett köp eller kräva ersättning från tidigare ägare i andra fall än då felen är dolda. Se till att hålla koll på de regler som gäller för att undvika problem om något skulle gå fel.

Undersök föreningen

När man köper en bostadsrätt så äger man inte själva lägenheten utan precis som det låter rätten att bo i lägenheten. Det kan tyckas vara en hårfin skillnad men det har stor betydelse. Byggnaden lägenheten befinner sig i ägs istället av en bostadsrättsförening. Som ägare av bostadsrätten blir du medlem i föreningen och kan genom det påverka de val som görs. Föreningens e

Föreningens ekonomiska situation påverkar även dig som ägare av bostadsrätten. En föreningen som har behövt ta stora lån behöver ha högre månadsavgifter för att kunna betala för dessa. En förening som istället har besparingar kan erbjuda lägre månadsavgift till sina medlemmar.

Bostadsrättsföreningen kan dessutom kräva andra saker av sina medlemmar. Det kan till exempel handla om att man deltar i städaktiviteter som anordnas av föreningen. Även detta är mycket viktigt att känna till när man gör sitt val av lägenhet.